Rolhor op maat: Gebruik de configurator!

Eén van de meest gebruikte oplossingen voor een raam is een rolhor op maat. Deze hor op maat maken is de ideale oplossing voor draai-kiepramen en naar buiten draaiende ramen. En dat doe je gewoon zelf. Met de configurator.

Rolhorren op maat voor elk type raam

Onze rolhor op maat is een alleskunner. Deze veelzijdige hor is voor elke soort raam inzetbaar, ongeacht de draairichting of kozijnsituatie. De rolhor van Bruynzeel is een passende oplossing voor:

 • Draai-kiepramen
 • Dakramen die naar binnen openen
 • Draairamen die naar binnen openen
 • Draairamen die naar buiten openen

Mocht je een uitzetijzer hebben dat naar binnensteekt wanneer je je draairaam opent? Dan is er geen ruimte voor een rolhor. Maak plaats door het uitzetijzer te vervangen door een telescopisch uitzetijzer bij de bouwmarkt. Zo staat niet je in de weg voor het plaatsen van een rolhor.

Eigenschappen van de rolhor op maat

Voor alle ramen werkt de rolhor hetzelfde. Bij het openen van de hor, rolt het gaas geruisloos op in de cassette. Dit is te danken aan de:

 • SoftRaise-functie voor langzaam oprollen van de hor
 • Nastelbare veerspanning
 • Geruisloze druksluiting
 • Gaasgeleiders waardoor het gaas altijd in de zijgeleiders blijft

Als je een schuifpui hebt, is het verstandig om een hor voor schuifpui te nemen in plaats van een rolhor. Denk voor hordeuren aan opvouwbaar plissé gaas in plaatst van gaas dat oprolt in een cassette.

Zo bepaal je de afmetingen

Een rolhor op maat is pas een rolhor op maat wanneer de maten daadwerkelijk kloppen. Ons advies is om geen lasermeter te gebruiken, maar een gewone rolmaat. Lasermeters vertonen vaak kleine afwijkingen en die afwijkingen zijn soms net te groot voor een mooi passend rolhor. Gebruik een goede rolmaat en:

 • Meet de breedte van de raamopening
 • Meet de hoogte van de raamopening

Het kan zijn dat de raamopening niet overal even brood of hoog is. Houd dan bij voorkeur de kleinste maat aan. Wij berekenen de juiste speling.

Welk gaas kies jij?

In het maakproces van de hor bepaal jij de afmeting, de kleur van het profiel, de aanwezigheid van een trekkoord en de kleur van het gaas. Bepalend voor het uitzicht door een rolhor is het kleur gaas. In de configurator heb je de keuze uit:

 • Grijs gaas: een hor wordt standaard geleverd met grijs gaas
 • Zwart gaas: dit gaas absorbeert meer zonlicht waardoor je hier beter doorheen kunt kijken
 • Pollengaas: voor hooikoortspatiënten is pollengaas een ware verademing. Letterlijk. Kies je voor dit gaas, dan betaal je hier een meerprijs van + € 30,- per m2 voor

Rolhor monteren

Wanneer je bestelling binnen is, wil jij de hor zo snel mogelijk plaatsen. Lees de handleiding door, bekijk de instructievideo of volg onderstaande stappen:

 1. Plaats de hor tegen het kozijn en schroef deze bovenaan vast
 2. Rol dan de hor naar beneden voordat je de zijgeleiders onderaan vastschroeft
 3. Bevestig als laatste de afwerkpees

Rolhorren onderhouden

Zoals voor veel dingen geldt, geldt voor horren ook; hoe beter het wordt onderhouden, hoe langer het mee gaat. Gelukkig is het zo dat een rolhor op maat praktisch onderhoudsvrij is. Even een doekje eroverheen halen en de hor blijft goed. Het gaas is namelijk rotvrij. Dit zorgt ervoor dat je de rolhor op maat kunt oprollen terwijl deze nog nat of vochtig is. Het water verdwijnt vanzelf wanneer je de hor weer laat zakken. Is deze hor toch niet helemaal dat wat je zoekt? Bekijk dan eens de schuifhor.

Veel gestelde vragen

Schiet de rolhor op maat zomaar omhoog?

In principe schiet een rolhor op maat omhoog als deze wordt losgelaten. Maar het is ook mogelijk om een rolhor te installeren met een veervertrager. Hiermee schiet de hor niet omhoog, maar gaat dit op een automatische en geleidelijke manier.

Kan ik de rolhorren op maat eenvoudig opbergen?

Als de zomer is afgelopen en de insecten weer zijn verdwenen kun je het gaas weer oprollen in de cassette. De rolhor op maat staat vervolgens niet in de weg. Zo kun je de hor in het voorjaar weer eenvoudig gebruiken. Dit is het groten voordeel van een rolhor op maat als raamhor.

Is de rolhor op maat eenvoudig schoon te houden?

Een rolhor op maat is eenvoudig schoon te houden. Met een natte doek kan de treklijst worden schoongemaakt.